V úterý 13. května 2025 dopoledne se na UK Pointu Univerzity Karlovy uskutečnila Férová snídaně, které se zúčastnili zaměstnanci a zaměstnankyně UK Pointu, aby společně oslavili Světový den Fairtrade – letos poprvé přímo v práci!
Akce proběhla v příjemné atmosféře provoněné kvalitními surovinami. Vyzkoušeli jsme řadu výtečných fairtradových produktů, které nejen skvěle chutnají, ale nesou s sebou i silný příběh odpovědného původu. K dispozici byly například fairtradové müsli, džemy, čokoládové pomazánky, džusy nebo banány – tedy suroviny, které běžně nakupujeme, ale v tomto případě s přidanou hodnotou férového přístupu. Součástí programu byla také ukázka různých způsobů přípravy fairtradové kávy a čaje doplněná o zajímavé informace o jejich původu a významu spravedlivého obchodu.
Férová snídaně se konala jako reakce na výzvu „Férová snídaně v práci“, kterou vyhlásilo Fairtrade Česko a Slovensko. Jsme rádi, že jsme se mohli připojit a podpořit tak myšlenku udržitelnosti a spravedlivých a důstojných pracovních podmínek pro pěstitele a pěstitelky po celém světě.
Děkujeme všem, kteří se zapojili, a těšíme se na další férové setkání!
Ing. Lenka Henebergová
Členka kolegia rektorky pro sociální záležitosti a udržitelný rozvoj
Mgr. Ing. Nikola Rusová
Manažerka udržitelného rozvoje