V pondělí 16. 1. 2023 proběhla v menze Troja (kolej 17. listopadu) ochutnávka veganských a vegetariánských jídel, které společnými silami připravili kuchaři menz UK pod vedením zástupců organizace ProVeg.
Historicky první školení, jehož velkou inspirací byl úspěšný projekt zelenajedalen.sk, odstartovalo již brzy v ranních hodinách, a kromě přípravy konkrétních jídel za pomoci hrachové alternativy masa z hrachové bílkoviny a rostlinné smetany, vlastnoručně vyrobeného seitanu a veganské majonézy zahrnovalo také poučení, proč není každé „bezmasé jídlo“ plnohodnotnou náhradou za jídla masitá (argument, že každý den již mají menzy v nabídce přece bezmasé, nač se tedy ještě zabývat vegany?), jak pracovat s tofu a dalšími surovinami.
Návštěvníci menzy měli na výběr ze tří jídel vždy po 30 navařených porcích:
řízků ze seitanu s bramborovým salátem,
fazolového chilli s jasmínovou rýží,
hrachových nudliček na paprice s těstovinou
a výborného gyrosu, který vznikl na místě z přebytků seitanu pohotovou improvizací kuchařů.
Ochutnávka probíhala u výdejního pultu, který byl přesunut přímo do jídelny a umožnil tak větší a velmi příjemnou interakci mezi studenty a zaměstnanci.
„Rádi bychom v obdobných aktivitách pokračovali, uchopili tuto problematiku jako ucelený projekt s cílem obohatit nabídku našich menz a výdejen o neotřelé a zdravější pokrmy,“ shodly se ředitelka KaM Miroslava Hurdová a manažerka udržitelného rozvoje Nikola Rusová.
Více informací o organizaci ProVeg naleznete zde.
Ing. Lenka Henebergová
Členka kolegia rektorky pro sociální záležitosti a udržitelný rozvoj
Mgr. Ing. Nikola Rusová
Manažerka udržitelného rozvoje